Vírusveszély

Tisztelt Munkatársak!

Az elmúlt időszakban sajnos a vírusok terén is jelentős előrelépés történt az informatikában. Megjelentek az úgynevezett „ransomware” típusú zsaroló vírusok, melyek már valódi kárt képesek okozni a felhasználóknak. Ezek a vírusok egy hosszabb (néhány hét) lappangási idő után kezdik meg a támadást, és a lokális és hálózati meghajtók titkosításával, elkódolásával okoznak kárt. A visszaállítást lehetővé tevő jelszóért cserébe, lenyomozhatatlan (bitcoin) interneten keresztüli fizetséget követelnek, relatíve rövid határidőn belül. Az ilyen típusú vírusok közös jellemzői:

  • Célzott támadásokat intéznek a szervezetek vezetői ellen – vélelmezve, hogy itt találnak „fizetőképes” tartalomra.
  • Sok esetben email-ben csatolt tartalmakkal terjednek. A levelek már „hihető” tartalommal, jó magyarsággal vannak megírva.
  • Professzionális, vállalatszerűen működő támadókról beszélhetünk, az anonim váltságdíj már közvetlenül a támadók számláján jelentkezik.
  • A legfejlettebb vírusirtók is csak némi késéssel ismerik fel az új típusú zsaroló vírusokat, mivel azok az operációs rendszer és az alkalmazások még nem javított hibáit használják ki. A zsaroló vírusok által kódolt állományok sok esetben még a váltságdíj kifizetése esetében is elvesznek.

Védekezni csak indirekt módon lehet:

  • A csatolmányokat, főleg olyan címzettől, akitől nem várták, nagy körültekintéssel (a makrókat semmiképp ne engedélyezzék az Office fájloknál), vagy egyáltalán ne nyissák meg.
  • Kérjük, hogy minden gyenge vagy már régóta használt jelszót használó egyetemi polgár változtassa meg a jelszavát!
  • Javasoljuk, hogy automata keresők által nehezebben kitalálható, erős (kis és nagybetű és számok használata) jelszót adjanak meg.

Üdvözlettel,
Informatikai Főosztály

magyar